Kiesadvies wasdroger

Je hebt besloten om een nieuwe wasdroger aan te schaffen en wilt een prachtige keuze maken. Op deze adviespagina bieden we je een helder overzicht van de standaard kenmerken (type droger, vulgewicht, energieverbruik en geluidsniveau), zodat je een droogautomaat kunt selecteren die heel goed bij je huishouden en woning past. We verduidelijken ook de uiteenlopende features die bepalen hoe goed en hoe veilig je kleding wordt gedroogd, zoals de sensoren, droogprogramma’s en extra functies. En omdat comfort en duurzaamheid natuurlijk ook belangrijk voor je zijn, belichten we de elementen die invloed hebben op de gebruiksvriendelijkheid en het onderhoud van het apparaat. Lees fijn verder, zodat je makkelijk de ideale wasdroger kunt kopen.

Koop je een warmtepompdroger, condensdroger of afvoerdroger?

Voor huishoudens zijn er drie verschillende soorten wasdrogers op de markt: warmtepompdrogers, condensdrogers en afvoerdrogers. De verschillen zitten voornamelijk in de manier waarop de warmte wordt (her)gebruikt en de warme lucht wordt verwerkt.

Warmtepompdroger

1. Warmtepompdroger: vriendelijk voor je kleding, energierekening en het milieu

Een warmtepompdroger is een relatief nieuwe variant van de condensdroger. In een warmtepompdroger zit dus ook een condensatiesysteem, waardoor alle vocht intern wordt opgevangen. Het verschil met een traditionele condensdroger is dat het apparaat is uitgerust met een warmtepomp. De pomp zorgt ervoor dat dezelfde warme lucht steeds opnieuw wordt gebruikt om je wasgoed optimaal droog te krijgen.Lees meer...

Dit type wasdrogers hebben daarom een aanzienlijk effectiever stroomverbruik en zitten meestal in de zeer zuinige A+, A++ of A+++ energieklasse. Aan warmtepompdrogers hangt doorgaans een hoger prijskaartje, maar dankzij de besparing op energie kun je de extra aanschafkosten op termijn terug verdienen. Winst boek je meestal pas als je gemiddeld meer dan twee droogbeurten per week draait.

Een tweede voordeel van een warmtepompdroger is dat je was op minder hoge temperaturen wordt gedroogd. In het apparaat zit namelijk geen verwarmingselement, zoals bij een condensdroger. Een warmtepompdroger gebruikt de warmte die vrijkomt wanneer het koelmiddel van gasvorm naar vloeibare vorm wordt omgezet. Door de lagere droogtemperatuur is er minder kans dat kledingstukken krimpen, slijten of hun oorspronkelijke kleur verliezen. Bovendien wordt de ruimte waarin de droger staat zelf ook minder warm en vochtig.

Bekijk alle warmtepompdrogers

Warmtepompdroger vs condensdroger

Omdat veel consumenten twijfelen tussen een warmtepompdroger en een condensdroger, zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje.

Energieverbruik Een warmtepompdroger gebruikt gemiddeld 50% minder energie dan een condensdroger met dezelfde droogcapaciteit en features.
Droogtemperatuur Door de aanwezigheid van een koelmiddel drogen warmtepompdrogers op een lagere temperatuur dan condensdrogers. Dit is beter voor je wasgoed.
Programmaduur De programma’s van een warmtepompdroger duren gemiddeld 20% langer dan die van een condensdroger. Dit komt omdat de droogtemperatuur bij een warmtepompdroger lager is. (Zelfs met een langere tijd zijn warmtepompdrogers per beurt nog steeds gemiddeld de helft zuiniger dankzij het lage verbruik.)
Vochtverwerking Géén verschil. Het aan je wasgoed onttrokken vocht (water) wordt bij een warmtepompdroger en condensdroger op dezelfde manier neergeslagen. Het vocht kan in een reservoir worden opgevangen of via een afvoer weggepompt.

Energieverbruik: hoe stipt let je op je energierekening?

Tussen de verschillende soorten wasdrogers is er een aanzienlijk verschil in energieverbruik. Zo zitten afvoerdrogers vaak in de C of B energieklasse, condensdrogers meestal in de B klasse en scoren warmtepompdrogers doorgaans minimaal een A+. Maar ook wanneer je voor een warmtepompdroger kiest, mag je op de gebruikskosten letten. Elk extra plusje achter de A geeft aan dat het apparaat nog eens 10% zuiniger werkt dan een model met ‘slechts’ een A label. 

Bij elk model wasdroger plaatst BCC bij de specificaties de energie-efficiëntieklasse, het geschatte jaarlijkse energieverbruik en het gemiddelde energieverbruik per droogbeurt. Zo kun je een goede globale kostencalculatie maken op basis van je eigen wasgedrag en het tarief dat je energiemaatschappij in rekening brengt. 

A+++ label | A++ label | A+ label | B label | C label

Label Energieverbruik (per jaar)* Energiekosten (per jaar)**
A++++ 147 kWh € 33,81
A+++ 176 kWh € 40,48
A++ 211 kWh € 48,53
A+ 250 kWh € 57,50
A 292 kWh € 67,16
B 499 kWh € 114,77

* Het energieverbruik is berekend voor een wasdroger met een vulgewicht van 7 kilo die 160 droogbeurten per jaar draait (+-/ 3 droogbeurten per week). ** Het gehanteerde energietarief is € 0,23 per kWh.

Droogcapaciteit: hoeveel wasgoed wil je in één keer drogen?

De gangbare droogautomaten hebben 6, 7, 8 en 9 kilo als maximale capaciteit. Je gezinssamenstelling is een belangrijke factor om het juiste vulgewicht te kiezen.

Je wasgedrag speelt uiteraard ook een rol bij het vaststellen van de ideale capaciteit. Als je je wasgoed graag splitst in meerdere kleinere ladingen, zoals wol, wit en delicaat, kun je beter een kleinere droger kopen. Droog je liever alle was in één keer, kies dan voor wat extra droogcapaciteit. Houd er rekening mee dat doorgaans 30 tot 40% van je wasgoed (uit je wasmachine) niet in de droger gaat. BCC biedt voor alle gangbare capaciteiten een uitgebreid assortiment wasdrogers van diverse merken.

Huishouden Vulgewicht
1 of 2 personen 6 kg
Gezin met 1 of 2 kleine kinderen 7-8 kg
Gezin met 1 of 2 tieners 8-9 kg
Groot gezin van 5 of meer 9 kg

Noot: 1 kilo wasgoed staat ongeveer gelijk aan 1x lange broek, 1x blouse en 1x T-shirt.

Bekijk t/m 7 kg | Bekijk 8 kg | Bekijk 9 kg

Geluidsniveau: waar komt je wasdroger te staan?

Wasdrogers behoren tot de luidere huishoudelijke apparaten. Je mag dus best op het geluidsniveau van het apparaat letten. Vooral als de droger in de buurt van de woonkamer komt te staan of als je hem in de nacht aan het werk wilt zetten (laag energietarief). Het geluidsniveau van een droogautomaat wordt uitgedrukt in decibel (dB). Binnen de geluidstabel zorgt elke 3 decibel meer voor een verdubbeling van het geluid.

Geluidsniveau Beleving
62 dB of minder Zeer stille wasdroger
63 – 64 dB Stille wasdroger
65 – 66 dB Wasdroger met normaal geluidsniveauo
67 dB of meer Luide wasdroger

Zeer stille wasdrogers zijn uitgerust met een hoogwaardige borstelloze motor (inverter motor) en extra isolatie om trillingen te verminderen. Deze speciale voorzieningen maken het apparaat automatisch een stukje duurder. Komt je droogautomaat in de schuur of een goed geïsoleerd washok te staan, dan hoef je deze extra kosten niet te maken.

Bekijk t/m 64dB (stil) | Bekijk 65 - 70 dB (normaal)

Droogprogramma’s: kies welke je nodig hebt

Wasdrogers zijn voorzien van droogprogramma’s voor diverse soorten wasgoed. De programma’s zijn direct instelbaar, middels een draaiknop of toetsen, en regelen automatisch de opwarmtijd, maximale temperatuur, trommelbeweging en duur voor een droogcyclus. De geavanceerdere modellen hebben meestal een uitgebreider aanbod aan droogprogramma’s, soms wel 16 tot 18 verschillende programma’s. Wij raden aan om af te wegen als je al deze mogelijkheden wel nodig hebt.  Voor optimaal droogresultaat en een langere levensduur van jouw kleding adviseren wij elke kledingstuk op de juiste manier te drogen. Als je geen zuigeling hebt zul je bijvoorbeeld geen gebruik maken van een baby-protect programma, maar jouw wollen trui zal zeker gebaat zij bij het wolprogramma. 

Extra functies: features voor comfort en beter droogresultaat

Naast de droogprogramma’s bieden wasdrogers bijna altijd een aantal extra functies die je meer gemak bieden en je in staat stellen om het droogproces te perfectioneren. Enkele van de meest gangbare extra functies zijn: Startuitstel (het apparaat start automatisch op de door jou ingestelde tijd), Resttijdsindicatie (geeft de resterende duur van de droogcyclus aan), zoemer (een akoestisch signaal aan het einde van de cyclus) en kinderslot (voorkomt dat kinderen je instellingen veranderen). Lees meer...

Additionele functies waarmee je de droogresultaten kunt optimaliseren zijn onder meer: AntiKreuk (de trommel blijft 'draaien' na de droogcyclus), DroogPlus (nauwkeurige bijstelling van de droogtegraad) en SteamCare (een stoomprogramma aan het einde van de cyclus). Binnen het uitgebreide BCC assortiment kun je de extra opties voor je wasdroger makkelijk afstemmen op je wensen en budget.

Sensoren: nauwkeurigheid en efficiëntie

Sensoren die de lading wegen en de vochtigheidsgraad meten zijn nu haast standaard bij wasdrogers. Het apparaat gebruikt de sensor-informatie om de duur van de programma’s en de droogtemperatuur perfect te regelen. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat je de was strijkdroog wilt hebben, stopt de droger automatisch als de sensor waarneemt dat de was strijkdroog is. Dit is niet alleen goed voor je kleding, maar bespaart ook energie. Producenten van wasdrogers (AEG, Bosch, Siemens, Samsung etc.) gebruiken graag unieke namen voor hun beladings- en vochtigheidssensoren, maar in essentie verschilt de techniek niet veel. Op geavanceerdere modellen kunnen eveneens sensoren zitten die de bewegingen van de trommel afstemmen op het materiaal van je kleding en het droogproces instellen op de hardheid van het water.

Onderhoud: let op het gemak

Elke wasdroger heeft wat onderhoud nodig. Zo moeten de pluizenfilters in de deuropening en/of deur regelmatig worden schoongemaakt (liefst na elke droogbeurt). Bij condensdrogers en warmtepompdrogers moet ook rond de warmtewisselaar (condensator) de achtergebleven vezeltjes worden verwijderd, gemiddeld één keer per maand. Modernere wasdrogers nemen je een deel van het werk uit handen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een droogautomaat met een vernuft filtersysteem met een enkele pluizenfilter bij de droogruimte. En als je de periodieke klus om de warmtewisselaar te verwijderen en schoon te spoelen wilt vermijden, kun je een model met een zelfreinigende condensator aanschaffen. Intelligente technologie zorgt er hierbij voor dat de achtergebleven pluisjes rond de warmtewisselaar na elke droogbeurt netjes worden weggespoeld. Met een schone filter en condensator werkt je wasdroger optimaal en is het energieverbruik het laagst. Over filters gesproken; op onze site vindt je diverse handige filters om het extensieve aanbod droogautomaten te verfijnen op basis van jouw voorkeuren. BCC helpt je graag zo eenvoudig mogelijk de perfecte wasdroger in huis te halen.

Populaire wasdrogermerken