Nieuwe energielabels

Apparaten worden steeds zuiniger. Zo zuinig zelfs dat er tegenwoordig apparaten zijn met een energie-efficiëntieklasse van A+++-50%. Om de verschillen duidelijk te maken heeft de Europese Unie opdracht gegeven tot een nieuwe meetmethode en een duidelijker energielabel. Vanaf 1 maart 2021 zullen voor wasmachines, was-droogcombinaties, koel- en vrieskasten, televisies en monitoren de energielabels veranderen. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn en hoe het jou als consument verder helpt.


Wat verandert er?

De grootste verandering zit in de nieuwe schaalverdeling voor de energie-effeciëntieklasse. Alle klassen met een plus verdwijnen en de classificatie gaat terug naar een schaal van A t/m G. Wat voorheen een A+++ was, wordt met de nieuwe methode bijvoorbeeld een D*. Het is goed om te weten dat de schaal verandert. Dus als een A+++ verandert naar een D blijft het nog steeds een zuinig apparaat. Het grote voordeel van deze nieuwe schaalverdeling is dat het duidelijker wordt welke machine het zuinigste zijn en jij als klant beter kunt vergelijken.

De nieuwe meetmethode zorgt er ook voor dat het nu veel duidelijker is wat een apparaat daadwerkelijk verbruikt.

De oude meetmethode gaf het energieverbruik per jaar aan. Je kunt apparaten daarmee wel onderling vergelijken, maar het zegt niks over het verbruik voor jou. Misschien was jij wel veel minder vaak dan de berekening op het energie-label. Op de nieuwe e-labels wordt het verbruik per 100 cycli weergegeven. Voor televisies en monitoren is dat per 1000 kijk-uur. Zo kun jij als consument veel duidelijker zien wat voor jou het energieverbruik zal worden.

* dit een voorbeeld is dat niet op de praktijk gebaseerd is.

Huidig label

Nieuw label


Wat merk jij ervan?

Het kan gebeuren dat bij het uitpakken van jouw machine twee energielabels tegenkomt, waarbij het ene label bijvoorbeeld A+++ aangeeft en het vernieuwde label bijvoorbeeld D*. Dit heeft te maken met de wettelijke overgangsperiode waarbij de leverancier beide labels hoort mee te leveren. 

Niet elke machine heeft een nieuw energielabel gekregen, bijvoorbeeld omdat het model binnen een paar maanden uit productie gaat. Hierdoor kan het voorkomen dat op onze website nog modellen ziet met een A+++ label. Om aan te geven dat dit waardes zijn vanuit de oude meetmethode, staat dit ook als zodanig in de specificaties aangegeven. Houd daar dus rekening mee als je modellen met elkaar vergelijkt.

Er zijn ook nog productgroepen die geen nieuw label hebben gekregen, zoals bijvoorbeeld wasdrogers en airco’s. Bij deze productgroepen blijven de bestaande waardes staan. Hierdoor kunnen bij drogers bijvoorbeeld nog wel A++ modellen voorkomen.

* dit een voorbeeld is dat niet op de praktijk gebaseerd is.


Uitleg nieuwe energielabels

Hieronder worden de nieuwe energielabels uitgelegd. Zo kun jij bij het uitzoeken van jouw volgende wasmachine of televisie de beste keuze maken.


Wasmachines

De Europese Uni baseert het gemiddelde verbruik van een wasmachine op basis van het verplichte Eco 40-60 programma. Hierbij gaat ze uit van 100 wascycli. Hieronder worden de onderdelen op het nieuwe label toegelicht.

QR-code
Energie-efficiëntieklasse
Energieverbruik in kWh per 100 gebruikscycli
Maximaal vulgewicht wasmachine
Duur van het Eco 40-60 programma*
Waterverbruik van het Eco 40-60 programma
Centrifuge-efficiëntieklasse van het Eco 40-60 programma
Geluidsniveau tijdens centrifugeren in dB en geluidsniveauklasse

Was-droogcombinaties

Het nieuwe label van een was-droogcombinatie bestaat uit twee delen. Het linker deel gaat over en volledige cyslus, dus met zowel wassen als drogen, en rechts gaat over alleen wassen.

Ook bij de was-droogcombinatie is het verbruik gebaseerd op het verplichte Eco 40-60 programma. Hieronder verdere toelichting

QR-code

Energie-efficiëntieklasse van een volledige bedrijfscyclus

Energie-efficiëntieklasse van een wascyclus

Gewogen energieverbruik van een volledige bedrijfscyclus

Gewogen energieverbruik cycli van een wascyclus

Maximale beladingscapaciteit van een volledige bedrijfscyclus

Maximale beladingscapaciteit van een wascyclus

Gewogen waterverbruik van een volledige bedrijfscyclus

Gewogen waterverbruik van een wascyclus

Programmaduur van een volledige bedrijfscyclus

Duur van het 'Eco 40-60'-wasprogramma

Centrifuge-efficiëntieklasse

Geluidsniveau tijdens centrifugeren uitgedrukt in dB en geluidsniveauklasse


Vaatwassers

De energie-efficiëntieklasse van vaatwassers blijft gebaseerd op het Eco-programma, maar de teststandaarden zijn wel aangepast. Hierdoor zal dit energielabel dus ook veranderen. Hieronder vind je een verdere toelichting.

QR-code
Energie-efficiëntieklasse
Energieverbruik in kWh/100 bedrijfscycli

Maximale laadcapaciteit aantal standaardcouverts

Waterverbruik in liter per programma

Duur van het Eco-programma

Geluidsniveau in dB en geluidsniveauklasse


Koel-/vriesapparaten

De manier van bepalen van het energielabel en dus de manier van meten voor koel-/vriesapparaten is uitgebreid. Hierdoor zullen de koelkasten en vriezers ook voorzien worden van een nieuw label. Op dit label staat onderstaande vermeld:

QR-code
Energie-efficiëntieklasse
Energieverbruik in kWh/jaar

Totale inhoud van alle vriescompartimenten

Totale inhoud van alle koelcompartimenten

Geluidsniveau in dB en geluidsniveauklasse


Televisie

Naast de vernieuwde schaalverdeling, is de grootste aanpassing aan het energielabel de toevoeging van pictogrammen voor de televisie. Deze pictogrammen geven informatie over het verbruik in HDR modus, de schermgrootte (diagonaal) in centimeter en inches en het aantal pixels.

QR-code
Energie-efficiëntieklasse
Energieverbruik in kWh/1000 uur

Informatie pictogrammen over bijvoorbeeld het gebruik bij HDR beelden, de schermdiagonaal en het aantal pixels


Monitoren

Naast de vernieuwde schaalverdeling, is de grootste aanpassing aan het energielabel de toevoeging van pictogrammen voor monitoren. Deze pictogrammen geven informatie over het verbruik in HDR modus, de schermgrootte (diagonaal) in centimeter en inches en het aantal pixels.

QR-code
Energie-efficiëntieklasse
Energieverbruik in kWh/1000 uur

Informatie pictogrammen over bijvoorbeeld het gebruik bij HDR beelden, de schermdiagonaal en het aantal pixels


Wijnklimaatkasten

QR-code
Energie-efficiëntieklasse
Energieverbruik in kWh per jaar (gemeten onder de nieuwe standaard voorwaarden)

Het aantal standaard wijnflessen dat bewaard kan worden

Geluidsniveau uitgedrukt in dB(A) re 1 pW en geluidsklasse