Video’s stream vanaf je smartphone met de Google Chromecast

Vroeger speelden kinderen heel veel buiten. Altijd eigenlijk. Dat is sinds de opkomst van alle digitale media steeds minder geworden. Kinderen spelen nu liever een spelletje op de tablet of mobiele telefoon. Of ze bewegen zich op social media zoals Facebook, You Tube, Snapchat of Instagram.

 

Zelfs de allerkleinsten ontdekken al vrij vroeg onze mobiele devices. Ben jij ook wel eens een middagje je telefoon kwijt aan je zoon of dochter? Omdat de leukste filmpjes of spelletjes daar op staan? Want ook volwassen zitten steeds vaker op hun mobiele telefoon. Heb je (nog) geen Smart TV? Maak je TV dan zelf smart met de Chromecast mediaspeler van Google.


Alle content vanaf je smartphone naar je TV

Hoe het precies werkt? Chromecast is te vergelijken met een digitale mediaspeler. Aan te sluiten op de HDMI-aansluiting van je HD-televisie. Op elke televisie die is uitgebracht vanaf 2005 zit een HDMI-poort. Stroomvoorziening voor de Chromecast krijg je door deze met het meegeleverde kabeltje in de USB-poort van de TV aan te sluiten. De Chromecast maakt verbinding met je WiFi-netwerk en vervolgens kun jij al je apparaten in huis eraan koppelen.

Maak je TV smart met Chromecast

Stream heel makkelijk met een klik via Chromecast vanaf je smartphone de leukste YouTube- of Netflix-filmpjes af die je kind graag kijkt op je televisie. En jij neemt je telefoon weer mee naar de keuken, eethoek, slaapkamer, of andere plek in huis en kunt die gewoon blijven gebruiken.

Met casten batterij besparen

Met het streamen van content vanaf je smartphone (die je cast) naar je TV bespaar je ook nog eens op batterijverbruik van je telefoon. De Chromecast doet namelijk al het werk en niet je mobiele device (je smartphone of tablet). Bovendien is tijdens het casten naar je televisie jouw telefoon op dat moment ook meteen je afstandsbediening. Handig hè!

Smart TV versus Chromecast

Wat precies het verschil is? Met een Smart TV gebruik je (via internet) de beschikbare apps op de TV zonder daarbij andere apparaten te koppelen. Op elke Smart TV vind je een platform waarop je via internet (via de kabel / WiFi) verschillende toepassingen, apps en games kunt gebruiken. Zoals een internetbrowser, Uitzending Gemist, Netflix of You Tube.

Chromecast werkt niet volgens het aanbieden van een platform met apps. De Chromecast, een HDMI-stick met geïntegreerde WiFi-ontvanger, plaats je direct in je TV. De content die je wilt bekijken op je TV, stream je vanuit apps (die je hebt geïnstalleerd) op je mobiele device, via WiFi.

Voordelen van Chromecast

 • Bereik door het hele huis
 • Besparen op je smartphone-batterij; verbruik verloopt via netwerk
 • Met WiFi heb je een sterkere verbinding dan het koppelen via Bluetooth
 • Sneller streamen dan via Bluetooth
 • Voordelig alternatief op andere mediaspelers

Er zijn op dit moment 4 modellen Chromecast voor TV:

Chromecast 1

De eerste generatie Chromecast (ook wel Google Cast) kwam uit op 24 juli 2013. Vergelijkbaar met een HDMI-dongle die je in de TV plaatst en met WiFi verbindt. Je speelt met de Chromecast content vanaf je mobiele device direct af op je TV. Zoals muziek, foto’s, video’s of games. Dit eerste model ziet er uit als een USB-stick.

Chromecast 2

De tweede variant kwam uit op 29 september 2015, ondersteunt WiFi 5 GHz en werkt hierdoor zeer snel. Video’s kun je in hoge resolutie zonder enige haperingen naar je TV casten. Ook content vanuit apps als Netflix, YouTube, HBO GO en Spotify kun je supersnel streamen. Je kunt zelfs je smartphone als controller gebruiken als je een game met meerdere personen wilt spelen. In de Chromecast app kun je terugvinden welke apps je met Chromecast kunt gebruiken. Model 2 en 3 zien er een beetje uit als een hockey-puck.

Chromecast voor je Speakers

Tegelijkertijd met Chromecast 2 kwam ook de Chromecast Audio uit. Dit model is niet voor TV bedoeld maar specifiek om aan te sluiten op je speakers. Met deze Audiostreamer van Google kun je je favoriete nummers via WiFi vanaf je telefoon naar je speakers in huis casten. De Chromecast Audio werkt op Android, IOS en de Chrome browser. De ondersteunende speaker-ingangen zijn: RCA 3,5 mm Optisch. Je kunt in plaats van vanuit apps op je mobiele device ook je opgeslagen muziek streamen naar je speakers. Of via je laptop vanaf websites vanuit de Chrome-browser kan dit ook.

Chromecast Ultra

De Premium Mediastreamer is sinds 6 november 2016 te koop. Met deze Chromecast kun je met ultrahoge resolutie in 4K Ultra HD (en ook HDR) televisie kijken, tevens op 5Ghz WiFi. De Ultra is 1.8 keer sneller dan Chromecast 2. Qua prijs betaal je voor dit model ten opzichte van de 2 dan ook zo’n beetje het dubbele. Logisch omdat dit de enige mediaspeler is die op dit moment 4K kan afspelen.

Chromecast 3

De derde variant kwam uit op 9 oktober 2018, met verbeterde 5 GHz WiFi. Daarnaast heeft de Chromecast volledige Bluetooth-ondersteuning, dit samen zorgt voor een verbeterde connectiviteit. Het design is verbeterd en dankzij de drie ingebouwde antennes verloopt het streamen vlekkeloos. Qua prijs betaal je voor dit model hetzelfde als waar de tweede generatie voor op de markt uitgebracht werd en is verkrijgbaar in het zwart en wit.

Kenmerkend voor alle 4 modellen:

 • Ondersteuning voor surround sound
 • Mirroring / spiegelen van je scherm vanaf mobiele devices en laptops
 • Het device waarmee je streamt, is direct je afstandsbediening voor afspelen en volume-regeling
 • Werkt op Android-apparaten, iPhone®, iPad®, Mac®, Windows® en Chromebook
 • Geen meldings-tonen vanaf je device hoorbaar die je content onderbreken

Je kunt content streamen vanuit:

 1. Inhoud vanuit mobiele apps en webapps
 2. Inhoud van Google Chrome webbrowser-pagina’s

Op welke apps werkt Chromecast?

In de Cast Store app kun je nakijken welke apps Chromecast ondersteunen. Daarnaast kun je ook zien welke app of pagina Chromecast ondersteunt via de aanwezigheid van het ‘cast-icoontje’ bij het openen van de app of pagina zelf.

 

Als er geen inhoud wordt gestreamd, toont de Chromecast een door de gebruiker gepersonaliseerde achtergrond op je TV. Je kunt hierin persoonlijke foto’s, illustraties, satellietbeelden, weerberichten en nieuws weergeven.

Op 27 oktober 2016 is de app voor Chromecast, de Cast-app, hernoemd naar: de Google Home-app.


Heb je er eentje aangeschaft?

 

Lees dan hier het stappenplan voor het activeren van je Chromecast:

 1. Controleer of je Wifi-netwerk is ingeschakeld
 2. Plaats de Chromecast in de HDMI-poort van je TV
 3. Plaats het kabeltje van de Chromecast in de USB-poort van de TV of in het stopcontact voor stroomvoorziening. De
 4. Chromecast gaat nu knipperen.
 5. Doe de TV aan en selecteer de juiste input: HDMI
 6. Download de Google app voor Chromecast op je device. Deze is beschikbaar voor Android, iOS, Windows en Mac. Run de applicatie en volg de setup
 7. Er verschijnt een code op de TV en in je app, deze moeten gelijk zijn. Selecteer ‘Ik zie de code’
 8. In de app verschijnt een lijst met gevonden Chromecasts. Geef je Chromecast eventueel een andere naam
 9. Maak verbinding met Wifi. Op het moment dat je verbonden bent, kun je gaan streamen
 10. Update je Chromecast naar de laatste softwareversie

Veel kijk- en luisterplezier!